Научник рибар
Добијао је награде по свету за математичка достигнућа и научне проналаске, а он је највише волео звање мајстора рибарства.
Наш први математичар који се прочуо у свету, писао је путописе и есеје, филозофија, историја, техника, економија, право – писао је законе о рибарству, музика – имао је свој оркестар, криптографија, био је океанограф, морепловац, проналазач…
Михаило је био најстарије од петоро деце свештеника Никодима и Милице Петровић, родио се  24. априла 1868. године у Београду.
Сматра се да је гимназија била клица његове свестраности. У четвртом разреду, у својој кући направио је хемијску лабораторију у којој изводи почетне али врло смеле огледе. Изгледа да је овоме био „крив” његов професор Марко Леко, „идеал вољеног наставника”, како га је описао Михаило Петровић. Одушевљење професором Леком било је толико јако да су се Михаило и његов друг Павле Поповић, касније професор књижевности, „заверили да ће се одати на хемију и ни на шта друго”.
Та намера очигледно није остварена, али није искључено да је љубав према хемији одлучила да Михаило Петровић упише Природно-математички одсек Филозофског факултета Велике школе, која се налазила у Капетан-Мишином здању. Наиме, хемијска лабораторија Велике школе била је тик уз гимназију, па су Михаило и његови другови, привучени њеним мирисом и тајновитошћу, често улазили у лабораторију несвесни да ће тиме да се одлуче за своје будуће позиве.
Advertisements